neděle 13. března 2016

Desítka vol.III: Deset komedií, co mě opravdu pobavilo

Nakrájet si tak dobrý sýr, nalít vínko a pustit komedii, to je někdy sakra dobře využitý čas. A které filmy mě pobavily tak, že bych si je troufla doporučit dál? 

1. Život Briana: Velká Británie, 1979 

To je prostě kult! Monty Pythony těžko překonat. Vypointované scény, takřka žádné hluché místo. Pokud je vám ovšem vlastní tento specifický britský humor, který dělá z náboženského fanatismu frašku, budete obzvlášť u scén jako lekce latiny Centuriona, co je vtipné na jménu Pyjus Čurus a ukamenování ve jménu Jehovy učůrávat smíchy. Monty Pythoni se s církví vůbec nemažou, tvrdí, že je plná falešných proroků, mesiášů z donucení. Verze v původním znění je skvělá, ovšem v tomto případě stojí za to i český dabing. Život Briana je za mě úplně nejlepší komedií, co kdy kdo natočil. A song Always look on the bright side of life jistě zlepší náladu, kdykoliv to bude potřeba. Zajímavé je, že je to v současné době oblíbená funerální píseň, což mě tedy dost baví, mezi našimi pohřebními hity jako Yesterday, Až mě andělé a Tam u nebeských bran by se jistě také vyjímala.















2. Drž hubu!: Francie, 2003
Francouzská komedie s okouzlujícími Jean Renem a Gerardem Depardieu, kteří se do rolí položili, jako by jim bylo zase dvacet. Přímočará komedie, nic pro někoho, kdo potřebuje hledat nějaký složitější smysl ve filmu. Dva typově odlišní gauneři se sejdou na jedné cele ve věznici, zatímco jeden je introvert, přemýšlivý a má geniální plán, druhý je excentrický idiot, který má bohužel také geniální plán, jak se dostat z věznice. Film je o milém, ale chytrém konverzačním humoru. 

















3. Postřižiny: Československo, 1980
Menzel Hrabala prostě umí. Tato česká klasika nad klasiky je pro mě poetickou oslavou toho, jací skutečně jsme. Baví mě to kouzlo starého pivovaru, ta plejáda zajímavých a zábavných postav v podání našich nejslavnějších herců, a to nejen rozpačitého správce pivovaru Francina a jeho půvabné Maryšky v podání Schmitzera a Vašáryové, Pravda, Pepina je na mě až moc, ale jinak těžko tomuto filmu něco vytknout, je to prostě fenomenální oslava češství, ukazuje nás jako národ, který se umí bavit, zkouší nové věci a chutná mu žít.


4. Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu: Velká Británie, 1964
Tento film není komedie, u které by se jeden válel smíchy, je to však brilantní satira, která je velmi nadčasová. Tématu studené války a vztahu USA-Rusko se Stanley Kubrick ujal svérazným způsobem a předložil světu originální filmařinu. Například trojrole Peterea Sellerse je velmi unikátní herecký majstrštyk. Ve filmu je i dost zábavných scén, například jak si telefonuje prezident USA s ruským protějškem, který je namol opilý. Je to specifický, ale velmi originální film, který pobaví, pravda až trochu mrazivě. Ale zaručeně jste nic podobného nikdy neviděli.

5. Slavnosti sněženek: Československo, 1983
Známými hláškami našlapaná komedie má svoji zvláštní duši, těžko říct, jestli tohle umí i jiný národ na světě. Opět dvojice Menzel a Hrabal, tito pánové umí z něčeho banálního, v podstatě z ničeho, vymačkat úplně vše. Banální spor dvou mysliveckých spolku o tom, zda kance se šípkovou nebo se zelím, patří k našemu folklóru. Laskavý humor, který lahodí pomalému vesnickému tempu. Rozkošný Hanzlík a nezapomenutelný Hrušínský. Notoricky známé, ale o to vlídnější. 



6. Teorie velkého třesku: USA, 2007
Třeskutě vtipný seriál o mladých vědcích, kterým příroda nadělila vysoké IQ a současně na ně zapomněla, když se rozdávala sociální inteligence, empatie a schopnost zapadnout do běžného života. Zajímavé postavy, situační humor a obzvlášť jedinečný Sheldon Cooper, vědec s autistickou poruchou mě neskutečně baví, možná i díky tomu, že máme svého Sheldona doma. 

7. The Big Lebowski:USA, 1998
Za mě nejlepší Coenovka, pohodová komedie s Jeffem Bridgesem zamrzlým zevlujícím hippíkem v country hadrech a vášní pro bowling. Hned na začátku filmu mi na tváři vylezl úsměv a vydržel až do konce filmu. Skvěle napsané postavy, vtipné dialogy a scény k popukání. Feministická Julianne Moore a na smeč nahrávající Steve Bushemi rozjasní i ten nejšedivější den. 



8. Blbec k večeři: Francie, 1998
Trojice oblíbených francouzských herců předvádí úžasné vystoupení. Humor, který není vulgární, je situační a s francouzskou elegancí dotažený k dokonalosti je až osvěžující. Zábava tří kumpánů kteří se rozveselují navzájem tím, že shánějí nevšední figury, které pozvou na večeři a budou se bavit na jejich účet zní jako tendence povyšovat se. Realita je úplně jiná, film není jen o tom, na které straně stolu kdo v daný okamžik sedí, ale o tom, že to tak nemusí být vždycky, že blbcem se člověk nerodí, ale stává. Mimochodem, velmi zdařilé je divadelní zpracování Divadla bez zábradlí s Václavem Vydrou.

9. Černá kočka, bílý kocour: Jugoslávie, 1998

Temperamentní a zábavná komedie o cikánské svatbě a o okolnostech, které slavnosti předcházejí. Absurdní situace, zajímavé postavy a skvělá hudba dělají z tohoto možná nejznámějšího filmu Emira Kusturici neuvěřitelnou podívanou. Prase, co žere granát opravdu můžete vidět jen v tomhle filmu. Stejně jako song Pitbull, to je prostě pecka, neuvěřitelný text. Je to celé živelné, zběsilé, bizarní, má to drive, vtip a chemii, je to prostě Balkán.

10. Annie Hallová: USA, 1977
První allenovská vztahovka, kde Woody profiluje své alter ego. Neurotický Alvy (Woody Allen) rekapituluje svůj vztah s femme fatale Annie (Diane Keaton). Krom analýzy rozpadu vztahu nám Alvy typicky allenovským neuspořádaným stylem vykládá své další eskapády, osobní i pracovní a dotýká se témat jako židovství, intelektuálů, snobů, psychoanalýzy, ale i užívání drog a kdečeho dalšího. Známá je scéna, kdy si muž u psychiatra stěžuje, že si jeho bratr myslí, že je slepice, ale nechce ho nechat léčit, protože vejce potřebuje. Allen se tím snaží poukázat na iracionalitu milostných vztahů, o kterých si člověk myslí, že se bez nich neobejde. V Annie Hallové je všechno, co od Woody Allena čekáte, sarkastické glosy, absurdní žánrové prolínání, ale i nářky nad zákoutími partnerského fungování. 

A jaké filmy rozesmály vás?

2 komentáře:

  1. Život Briana je boží a Annie Hallovou mám taky moc ráda (ostatně jako skoro všechny filmy Woodyho Allena)... Postřižiny jsou taky moc fajn, ale nikdy mě nenapadlo o tomhle filmu uvažovat jako o komedii :-D Blbce k večeři bych chtěla vidět, kamarádka viděla divadelní inscenaci a byla nadšená :-)
    Ale jinak na komedie moc nekoukám, takže kdybych musela dát dohromady deset svých nejoblíbenějších komedií, musela bych hoodně dlouho přemýšlet :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je fakt, Postřižiny taky neberu jako komedii, ale jako film, co zaručené pobaví, bez komediálních nuancí. Blbec k večeři je fakt bezva záležitost, budeš spokojená. V zásadě taky nemám komedie jako oblíbený žánr, ale občas přijdou vhod.

      Vymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)