čtvrtek 7. ledna 2016

Sex po telefonu ve znakové řeči? Zeptejte se Woodyho



Tyto filmy nemají dějově společného vůbec nic, ačkoliv se oba týkají sexuality, ironizují ji a předvádějí v krajních polohách. Vůbec se nejedná o pornografii, nejedná se o plytké Odstíny šedi, jde o filmy, které se hrají v rámci projektů v klubových kinech, pobaví, neponižují, stojí za to.

1. Malá smrt: Josh Lawson, Austrálie, 2014

Několik párů ze sousedství žije své příběhy a své touhy, v momentě kdy je začnou řešit s partnery a plnit si i ta nejtajnější přání, začnou se dít zvláštní věci. Perfektně vypointovaný propletenec vztahů a příběhů, kdy každá kapitola se věnuje jednomu páru a jedné bizarní úchylce, diváka opravdu baví. Děj graduje, chytrý humor, neokoukaní herci a bezvadná muzika. Poslední scéna Sam a Monika a sex po telefonu překládaný do znakové řeči, je třeskutě vtipná a milá až dojemná. Malá smrt je v australském slangu synonymem orgasmu. Je zajímavé, co je člověk pro jednu malou smrt ochotný udělat. Tato trochu černá komedie s groteskním závěrem vůbec není vulgární, neuráží, naopak příjemně pobaví Josh Lawson odvedl vskutku výbornou práci. A já děkuji Standovi za tip.


2. Všechno, co jste kdy chtěli vědět o sexu (a báli jste se zeptat): Woody Allen, USA, 1972

Tohle povídkové pásmo patří mezi nejoblíbenější allenovky. Je to šílená obskurní podívaná. Některé povídky mě tedy nebavily a balancovaly za hranicí trapnosti. Zjevně proto Woody volil formát povídek, aby celý příběh nezapadl do trapnosti. A stejně mu to odpustíte. Celkový dojem ovšem zachraňují ty, co se povedly velmi, Allen jako spermie je jedna z jeho nejlepších scén vůbec. Je to bláznivé, je to přehnané, ale Woodyho herecký výkon vám jistě vykouzlí úsměv na tváři. Je to jízda ve stylu, kdo se moc ptá, moc se dozví. Pokud máte smysl pro nadsázku a neuráží vás humor, kdy semtam ulítne vulgarismus, jděte do toho.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)