čtvrtek 7. ledna 2016

3x mladé ženy v lágrech



Téma pracovních, koncentračních táborů, prostě zvěrstev, co umí napáchat jen člověk člověku, patří v literatuře k mým oblíbeným, určitě netrpím nějakou sociální patologií nebo deviací, jen mi přijde třeba si tyto informace neustále připomínat. Často mi mé okolí pokládá otázku, co jsem četla nového z lágrů. Těch knížek jsou určitě desítky, často inspirované skutečnými příběhy. Tyto tři příběhy mladých žen jsou inspirovány skutečnými událostmi a rozhodně stojí za přečtení.


1. V šedých tónech: Ruta Sepetysová



V sovětských lágrech zemřela třetina obyvatel pobaltských republik. Příběh Litevky v teenagerském věku, která s nepřízní osudu bojuje osobitě a s obdivuhodnou silou, zanechá v každém čtenáři silný zážitek. Naturalisticky vykreslená linie příběhu plného emocí, o touze přežít a udržet si morálku, o lásce, smrti a bolesti působí velmi autenticky. Zkratkovité členění do kapitol se mi nejdřív nezdálo, ale i díky prolínání se se vzpomínkami mělo spád, kniha se četla jedním dechem.









2. Matky: Pavol Rankov



Mladá Slovenka Zuzana si ke konci prožije románek s partyzánem, který překazí střelba německých vojáků. Po konci války je však Zuzana odsouzena za jeho smrt a končí v lágru, navzdory svému těhotenství. Kniha velice důkladně popisuje mateřství v mezních situacích, Lucia se chystá na porod, přesto tvrdě pracuje s ostatními, ženy se snaží vytvořit malému alespoň bazální podmínky k životu. Navzdory tomu je krátce po narození odebrán a skončí v rukách tvrdé až fanatické dozorkyně, která jej přijme za svého a vychovává v duchu stalinovských hodnot.  Příběh o tom, jaké podoby vlastně mateřství může mít, je ojedinělý. Zajímavě se protíná s příběhem ze současnosti, mladá Lucia, která příběh Zuzany zapisuje, si sama prožívá komplikovanou životní situaci spojenou s mateřstvím.  Amnestií Zuzany peklo nekončí, ale v mnohém teprve začíná. Co je matka ochotna unést, k čemu ji naopak dožene strach, kdy člověk zradí, pomůže víra a zda někdo zabije psa, který by jinak zabil jeho? To všechno v knize je. Citlivě, čtivě. 



3. Strmá cesta: Jeugenija Ginzburg



Příběh mladé Rumunky, učitelky, která navzdory svému komunistickému přesvědčení a úplně bez viny skončí v lágru. Netuší, co se děje, kde je její rodina, nemá motivaci žít. Zažije veškeré možné peklo, korekční metody, smrt blízkých, ale podaří se jí v nehostinné Kolymě najít i lásku. Příběh je i díky skutečnému zážitku autorky z lágru velmi autentický. Kniha byla  celkem nevydařeně zfilmována, Within the Whirlwind z roku 2009 s Emily Watson v češtině nevyšel. Ale tím se nenechte odradit, kniha za přečtení stojí.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)