úterý 12. ledna 2016

Nespravedlivě odsouzení k trestu smrti v USA



Dá se vůbec odpustit, když někdo někomu vezme 30 let života? Mají nespravedlivě odsouzení vůbec šanci na zapojení se do života? Je možné smířit se s popravou, která byla justičním omylem?

Trest smrti stále platí v 32 státech USA, ročně jsou na smrt poslány desítky odsouzených, v celách smrti je aktuálně více než 3000 lidí z celkových 2,5 milionů trestanců.  V průběhu 20. století bylo prokazatelně popraveno 340 nevinných lidí, což je zhruba 4% ze všech popravených. Díky rozvoji kriminalistických a vyšetřovacích metod se toto číslo sice dlouhodobě snižuje, ale neděsí méně.  Zdrojem těchto a dalších ještě zajímavějších čísel je studie profesorů práva a statistiků, vedená Samuelem Grossem, která se týká období do roku 2004. Například díky analýze DNA bylo v letech 1989-2012 osvobozeno 13% z nespravedlivě odsouzených, to bych tedy čekala více. "Ekonomika" trestu smrti ukazuje, že náklady na všechny procedury spojené s výkonem trestu jsou téměř dvojnásobné než doživotní trest.  Nechci se pouštět do polemiky zda je tento trest v dnešní době pro společnost akceptovatelný. Desítky příběhů, kdy bylo prokázána nevinna najdete na webu americké neziskovky Innocence Project,  která se snaží pomáhat obětem nespravedlivého odsouzení. Tomuto tématu se věnuje i celá řada filmů, například legendární Zelená míle, Vykoupení z věznice Shawshank, Mrtvý muž přichází, Odsouzení.

CBS vyšel teď v lednu další díl 60minut, který se věnuje problematice nespravedlivě odsouzených. Stojí za to, ty pocity po mnoha letech ve vězení, jsou nesdělitelné. 





Život Davida Galea, 2003, USA, Německo
Život Davida Galea je film, který vás strhne, který se vám vybaví po každé, když přijde na přetřes téma trestu smrti. Vysokoškolský profesor se přidá k hnutí, které proti trestům smrti protestuje. Jejich argumenty jsou pro veřejnost zajímavé, nicméně stále spíš kontroverzní. Společenská poptávka po absolutním trestu jako nejvyšší satisfakci oběti je stále vyšší. A tak se David vydá se svou kolegyní cestou neobvyklého a těžko uvěřitelného experimentu. Film se mi vybaví po každé, když přijde na hovory o trestu smrti. Politická angažovanost filmu mě nijak nerušila, pointa také není úplně nečitelná, zhruba od půli filmu budete vědět, jak to doopravdy bylo, ale nijak to nevadí, je to dál příjemná podívaná na Kevina Spaceyho, Kate Winslet a řadu dalších herců. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)