čtvrtek 7. ledna 2016

Ekonomie zábavně I.- komiks

Ekonomie je opravdu zábavná věda, jejich popularizátorů je celá řada. Vychází kupa knížek, které se s různými ambicemi snaží vysvětlit, jak ekonomický vývoj, tak současný stav věcí, někdo směle navrhuje řešení. Mě v poslední době zaujal jeden typ knížek, a to ten neodborný, ten který se snaží zaujmout neobvyklou formou, to co si člověk s chutí položí na noční stolek. Určitě tyhle knihy zaujmou laiky a vzbudí o ekonomii zájem. Mám ekonomické vzdělání, přesto je to pro mě oddychovka, navíc miluju statistiky, takže obzvlášť některé mě zaujaly moc. Tentokrát komiksové.

1. Ekonomix: Dan E. Burn, Michael Goodwin


Komiksově znázornění vývoje ekonomické teorie je opravdu originální a přínosný počin. V zásadě mi ta vlna naučných komiksů přijde celkem fajn. Jednoduché vtipné ilustrace popisují vznik ekonomických teorií, jsou plné nadsázky, karikují, přesto neuráží. Zajímavý kontrast zkratkovitých kreseb a přitom poměrně důkladných analýz historie i současného stavu, porovnání různých modelů v různých zemích, které vtipně glosuje snahy politiků zavést "papírové" teorie do živé společnosti, která se nechová dle očekávání.  Autoři se inspirovali teoriemi nositele Nobelovy ceny Paula Krugmana, představitele tzv. nové levice. Kniha nese poselství, že je ekonomie v první řadě společenská věda, pak až matematická, že těch proměnných, co se těžko dopočítávají, umí člověk obstarat mnoho. Autor, který je současně průvodcem-glosátorem knihy je levicově orientovaný a věnuje mnoho prostoru kritice Ameriky, bankéřům, korporacím, apeluje na příklon k levici. Trochu mě to rušilo a kazilo dojem, ale zřejmě to byl ten motor, co autora hnal při psaní. Nicméně kniha je zábavná, užitečná a určitě doporučuji všem.


2. Michliq: Aleš Michl

Pop-ekonomický komiks po česku. Není to žádná napodobenina Ekonomixu, kniha má originální formát, velmi kvalitní provedení, zaujme na první pohled. Komiksové znázornění je většinou na jedno téma na dvojstránce, doplněné zajímavými čísly a krátkým textem jednoho z našich nejuznávanějších ekonomů. Je to stravitelné i pro ty, kteří se ekonomii opravdu vyhýbají. Michl má neskutečný dar vdechnout číslům život, někdy až děsivě. Kniha je plná grafů a krátkých textů, vyvracejících různá klišé. Dozvíte se, jak je to např. se závislostí německé ekonomiky na české, jak je to s polotovary. Nebo nekrolog žárovky, to je neuvěřitelně vtipně napsaný neveselý příběh nejen o žárovce. Některé kapitoly jsou na mě konzervativce trochu přitažené za vlasy, ale chápu, čtenář potřebuje emoce. Alešovi držím palce, ať ho neopustí ten svérázný přístup a inteligentní humor, velmi dobře jsem se bavila.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)