čtvrtek 7. ledna 2016

Svět potřebuje všechny typy myšlení- Temple Grandin


Temple byl v dětství diagnostikován autismus, její matka nepodlehla okolí a nenechala holčičku, která do 4 let nemluvila, napospas ústavní péči. Temple zvládla střední školu i univerzitu. Má zvláštní dar, že umí vysvětlit, jak vlastně mozek autisty funguje, jaké je to vnímat ve vzorcích nebo v obrazech. Spoustu let se věnuje přednáškám, je rychlá, pohotová, vtipná, otevřená. Profesně se zabývá zoologií. její vynálezy na humanizaci prostředí jatek a farem se dodnes používají, má neobvyklou schopnost- vcítit se do zvířat, vidět svět jejich pohledem. Temple je možná nejznámější světovou autistkou, mrkněte na její web.

HBO o ní natočilo velice dobře hodnocený film Temple Grandinová. Kdo s autismem nemá zkušenost, může mít ze začátku problém si na Temple zvyknout. Je jí všude plno, křičí, je neklidná, přesto je film dojemný klidný cajdák, který rozhodně stojí za vidění.

Napsala jednu z nejužitečnějších knih o autismu, vyšla i v češtině. Jmenuje se Jak to vidím já a je nejucelenější publikací na toto téma, zahrnuje řadu osobních zkušeností Temple, ale i výzkumů, ve spolupráci s těmi nejvyhlášenějšími odborní odpovídá na otázky, na které dosud nikdo neuměl odpovědět.
Zajímavé je, že to, čemu čelili rodiče Temple v padesátých letech, to že jim nikdo neuměl pomoci, že těžko hledali oporu v nějaké instituci, to řeší rodiče autistů u nás i dnes. Rozhodně se podívejte na TED s Temple, pokud vás zajímá, jak autista vnímá, co potřebuje a k čemu svět potřebuje autisty. I pro zběhlé v angličtině doporučuji titulky, její tempo řeči je vražedné.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za vaše komentáře :-)