středa 13. ledna 2016

Čteme dětem?



Četli vám rodiče? Prarodiče? Čtete svým dětem? Povídáte si o knihách s dětmi? Chodíte do knihovny? Na tyto otázky většina lidí bez zaváhání odpoví, že jistě. Kdyby to tak byla pravda. Někde jsem četla, že až třetina dětí nikdy neviděla rodiče s knihou v ruce. To je šílené číslo! Třetině dětí rodiče pravidelně čtou. Ehm, tak sem se ani my nevejdeme. Celosvětový projekt Čtěte dětem aspoň 20 minut denně inspiroval i naší kotlinu a před časem probíhala poměrně intenzivní kampaň Celé Česko čte dětem, zaštítěná Václavem Havlem, biskupem Lobkowiczem, Sedláčkem, Svěrákem, Vieweghem, Preissem a mnoha dalšími osobnostmi. Mají moc pěkný web plný ilustrací Emmy Srncové, mimo jiné jsou na něm zajímavé tipy, co dětem v jakém věku číst. Povedený je i Romanův počin Čtení pomáhá, kde po přečtení knihy, dítko vyplní kontrolní test, zda knihu skutečně četlo a získá 50,- Kč, které pak věnuje na charitu. Můj syn už má cca 1.000Kč, stále si neumí vybrat, koho podpořit, protože si vzal do hlavy, že nechce dávat peníze učitelům ani volnočasovkám, ale na konkrétní postižené dítě.





A co čtu dětem já? Pár tipů na knihy, testované na našich dětech (syn 10, dcera 7). Není to žádný žebříček, nejsou v něm ani dětské klasiky ani nejoblíbenější knihy, jsou to prostě jen některé knihy, které nás zaujaly.

1. Jak daleko je Slunce, Ivan Klíma
Laskavá kniha, která odpovídá poetickými příběhy na zvídavé otázky dětí. Krátké příběhy psané nádhernou češtinou se velmi dobře čtou dětem před spaním. Každá kapitola-téma začíná otázkou Jak? Jak daleko je Slunce, Jak drahá je svoboda, Jak putuje voda. Klíma se nesnaží dětem na tyto otázky přesně odpovídat, ale zve je do světa, kde se na dané téma podívají očima zevnitř a nevšední optikou, tak jak to umí jen děti. Pro vysvětlení svobody, přátelství, respektu nepoužívá slova, ale pocity lišky v zoo, čápa, skály, kapky vody. Dětem je tato interpretace blízká, nespouští pak lavinu otázek "A proč?", spíš je vede k přemýšlení.  Je to kniha, při které si popláčete, děti budou se zájmem sledovat, jak vám kapou slzy na krásné ilustrace Klímovy dcery.


2. Zeď: Petr Sís
Komiksové zpracování příběhu jedné rodiny, která žila ze železnou oponou. Velmi precizní a mimořádné výtvarné zpracování. Příběh v ich-formě je snadno uvěřitelný a působí autenticky. Nicméně je v něm cítit velmi subjektivní pocit celkové nevole vůči všemu, co bylo před rokem 1989. Jako jediné možné východisko předkládá emigraci. Chápu, je třeba i u dětí vzbuzovat emoce a informovat je o absurditě režimu za zdí, nicméně mně osobně není příjemné, když je celá věc podávána jen jednostranně a dělí svět tvrdě na dobro a zlo. Mé děti po přečtení nechápaly, proč naše rodiny z komunismu neutekly. Přesto je to podle mě jedna z nejlepších knih na toto téma pro děti.



3. Domov pro Marťany: Martina Drijverová
Příběh desetileté holčičky, která se s rodinou stěhuje do nového prostředí. Problémy s adaptací a nepochopením nejsou zdaleka tak složité jako život se sourozencem, který trpí Downovým syndromem, Kniha plná porozumění, citlivě dětem podává, co je v životě důležité. Navíc je naspána velmi svižnou češtinou, tak se i samotným dětem čte dobře.


4. Matylda: Roald Dahl
S Dahlem prakticky nešlápnete vedle, jeho knihy jsou přesně to, co chtějí děti číst, mají vtip, zápletku, napětí, jsou až fantaskní. Karlík a továrna na čokoládu je legendární kniha i film. Nás však zaujala Matylda. Je to mimořádně nadané dítě, které konfrontuje svět dětských a dospělých velmi osobitým stylem.

5. Houbeles Pictus: Petr Maděra, Miloš Kopták
Krásně ilustrovaná kniha je plná vtipných veršů a povídaček o houbách. Podkladem pro kresby byl starý atlas hub. Kniha se dělí na zajímavé čtyři části, vtipně veršovaný atlas, pohádku, rady pro houbaře a minikvízy. Nevšední hádanky i prvky (třeba používání zrcátka) dělají knihu velmi neobvyklou a zajímavou, pravda, některé vtipy jsou na hranici. Naše děti si v lese už roky říkají báseň, jak hippík Slávek nese košík lysohlávek. Pobavíte se zaručeně.


6. Hádanky a luštěniny: Jiří Žáček
Knihy od tohoto autora jsou pro nás z Chomutova jistou povinností. Jeho básničky mají vtip a nápad, pokud tedy neočekáváte literární kumšt. Kniha hádanek a luštěnin není jen hádanková kniha ve smyslu jedné správné odpovědi, nutí přemýšlet o různých věcech okolo.


7. Aristoteles a Dante objevují záhadu vesmíru, Benjamin Alire Saenz
Další vztahovka, tentokrát o dvou teenagerech, o jejich přátelství, o hledání cesty k sobě samým. Kniha je plná nenásilných mouder, které budete mít chuť si zapsat. Jediné, co bych vytkla je pomalejší rozjezd. Myslím, že děti na kraji puberty knihu ocení.



8. Ztracený ježeček: Jill Hucklesby
Krátký příběh s happyendem je přesně takovou knihou, kterou chtějí číst holčičky v první třídě, co milují zvířata. Další z této série se jmenuje Osamělý králíček, Uzdravený poník. Příběhy dětem dávají rady i jak se zachovat, když nějaké zvíře najdou. Naštěstí je kniha tak jednoduchá na čtení, že vás k tomu děti nepotřebují.


9. Deník malého poseroutky: Jeff Kinney
Poseroutku podle naší knihovnice přečtou i ty děti, co vůbec nechtějí číst. Zábavné historky ze školy i z rodiny vypráví jedenáctiletý Greg. Kinney je takový Fulghum pro děti.


10. A jaké knihy baví sedmiletou slečnu?
Jednoduché krátké příběhy, ideálně z pohádek, které viděla. A vše o zvířátkách.





11. Které knihy zajímají desetiletého kluka?
Všechno, co se týká tanků a válek, Pak různé technické encyklopedie, komiksy, knihy vtipů. Z beletrie jedině příběhy nějakých zlobivých kluků.



A které knihy se líbily vám nebo vašim dětem?



9 komentářů:

  1. Tak my jsme zatím u leporel, ale díky za tipy, za pár let se budou hodit :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. To mě těší. S takovou hrdostí, jako bych ji pomalu napsala já, že? :-)

      Vymazat
  3. Kamilo,usmívám se nad tvym bajecnym popisem.
    Já u Klimy několikrát bulela a drtí na me ziraly , jestli zas budu :)

    Já tedy čtu večer Chytre pohádky pro male rozumbrady. Jiří žacek a Adolf Born. Krátkém pohádky a u každé je napsána země původu. Beru ji i rada do ruky, je Krásná na pohled a barevne. ..
    Mrknu na další tvoje tipy.
    Jen kdyby času bylo víc.

    OdpovědětVymazat
  4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  5. Šárko, díky za reakci a za tipy. Born je moje citová záležitost a v kombinaci s chomutovským rodákem, to zní jako něco, co doma musíme mít ;-). ...Naše děti taky říkají: "Co si přečíst něco ze žlutý knížky? Ať si zase popláčeš." Druhou takovou neznám, doufám že zatím.

    OdpovědětVymazat
  6. SEZNAM KNIŽNÍCH BLOGERŮ - http://www.cathychloupkova.cz/2015/12/knizni-blogeri.html

    Ahoj,
    napsala jsi pod článek Knižních blogerů své údaje a byla jsi tak přidána do seznamu. Prosím překontroluj si, zda všechny informace souhlasí a pokud ne, dej vědět. Taky tě prosím o umístění ikonky/banneru Knižních blogerů někam viditelně na blog (v článku najdeš i html kód, který stačí zkopírovat), aby i další čtenáři a blogeři našli k seznamu cestu snadněji.

    PS: Koukám, že už odkaz na seznam blogerů v menu máš..:) Takže děkuji. :)
    Děkuji.

    Pěkný den.
    Cathy Chloupková
    WEB: CathyChloupkova.cz
    EMAIL: CathyChloupkova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  7. Díky za tipy na zajímavé knížky. Čtu každý večer, tak to rychle ubývá. Naštěstí už kluci dorůstají do věku mayovek, foglarovek a brzy snad i verneovek, takže zásoba bude bohatá.

    Můj největší objev na poli dětské literatury byla knížka "Daleká cesta za domovem". To byla pecka, kterou jsem vůbec nečekal.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za vaše komentáře :-)