čtvrtek 7. ledna 2016

Rajská trilogie- Rakouská filmařina


Ulrich Seidl je charismatický rakouský filmař, který se svými filmy sbírá jednu festivalovou cenu za druhou. Nebojí se kontroverzních témat, je velmi naturalistický a osobitý. Jeho filmová tvorba má dokumentární nádech, často tak explicitně podaný, že je člověku stydno.  Od roku 2001 se scénáristicky zapojuje i jeho žena Veronika.  Umělcův web jistě stojí za návštěvu http://www.ulrichseidl.com/. A nakouknout do rakouské filmové tvorby jistě taky.

Trilogie Paradise je krutou sondou do života tří žen z jedné rodiny. Je o jejich touhách, pro které se klidně chovají i nedůstojně. Seidl měl v plánu jeden celovečerní film, ale ve střižně zjistil, že má tolik materiálu, že škoda ho nevyužít. Sám říká, že pokud nad tím naturalistickým podáním někdo ohrnuje nos, má problém sám se sebou.




Paradise:Love
Obtloustlá padesátnice Teresa vyráží jako sexuální turistka do Keni, kde jí nadbíhají afričtí chlapíci. Doma by takové povyražení sháněla horko těžko. V laciném hotelu se setkává s dalšími sugar-mamas a nám dávají nahlédnout do situací, které ve filmu obvykle nespatříte. Velký obdiv všem herečkám, co se navzdory nedokonalým postavám, vůbec nebály odhalit. A o to vlastně Seidlovi šlo, naturalisticky vyjádřit kontroverzní téma, o kterém se ví, toleruje se, ale nese odér nechutnosti. Realita dvou odlišných světů je do očí bijící, ta nedůstojnost, zvrhlost, ale i touha po emocích. Jediné co bych vytkla je stopáž, film má díky 120 minutám několik úplně hluchých míst.


Paradise: Faith
Ve druhém snímku trilogie se Seidl dostává ještě víc na dřeň, už nejde jen o "dovolenkové" povyražení, jde o víru. Sestra Teresy Anna Marie je fanaticky věřící katolička, která žije v neutěšeném vztahu s manželem muslimem, který je na vozíku. Anna Marie se rozhodne, že bude evangelizovat imigranty z předměstí Vídně. Díky kameře i střihu budete vtaženi do děje, místy má člověk chuť otočit hlavu, že při takové intimní chvíli přece nemůžete být s člověkem v jedné místnosti. 

Paradise: Hope
Naděje je o neopětované lásce, o strastech dospívání, o nedůstojnosti. Melanie je dcerou Teresy z první části. Trpí nadváhou, proto jede do hubnoucího sanatoria pro teenagery,  kde se zamiluje do staršího lékaře. Příběh je snadno předvídatelný, místy plochý, přesto je z trilogie nejzábavnější. Měla jsem chuť si říkat, "Bože, to je blbka", ale nedalo mi to. Její oddanost a zarputilost ve mně vzbudila spíš soucit. 







1 komentář:

Děkuji za vaše komentáře :-)